Wednesday, 24 November 2010

Hanya Dia 44

BAB 44


MAISARA kembali bertugas seperti biasa namun suasana kerja pada hari itu sungguh luar biasa untuknya. Sepanjang jalan dari tempat letak kereta hingga ke meja kerjanya, rata-rata teman-teman sepejabat kelihatan memberi perhatian yang sungguh istimewa. Malah-malah teman-teman yang kurang mengenalinya juga sudah mula memberi perhatian. Ada juga teguran selamat pagi yang diterimanya dari kakitangan yang kurang dikenali.

Maisara mengemas mejanya dan membedakkan kerja-kerjanya yang sudah tertunggak tiga hari. Sepatutnya kelmarin dia sudah kembali bekerja, namun rindunya pada Aiman masih belum terubat. Kerana itu dia memohon satu hari cuti kecemasan.

Sepatutnya cuti kemasan memang tidak dibenarkan tanpa sebab yang munasabah namun kerana Fariz sendiri yang menghubungi Mr. Lim, maka dengan mudahnya dia mendapat cuti. Inilah yang sebenarnya dia tidak suka jika mereka tahu siapa dia dengan Fariz. Mungkin sesetengah dari kakitangan akan mengatakan dia cuba mengambil kesempatan kerana bersuamikan Pengarah Infera Emas.

“Hai Sara!” muncul Sofea di depan mejanya.

Maisara yang sedang menunduk untuk melaksanakan kerjanya segera mengangkat kepala. Melihatkan Sofea yang berdiri di depannya bersama senyuman manis yang terukir di bibir membuatkan wajahnya bertambah kelat.

“Ada apa? Encik Zack panggil ke?”

Melihatkan Sofea, lantas dia teringat pada Encik Zack. Mungkinkah Encik Zack juga sudah mengetahui statusnya? Seandainya sudah.......alhamdulillah. tidaklah susah-susah untuk dia mencari masa yang sesuai dan memberatkan otaknya bagaimana cara mahu memberitahu Encik Zack kenapa dia tidak boleh menerima Encik Zack.

“Oh.....bukan.” Sofea menggelengkan kepala. “Encik Zack cuti hari ni. Ada hal kecemasan katanya.”

“Jadi? Ada apa-apa yang aku kena buat?”

“Eh.....tak....” Sofea menggeleng lagi. Sikap Sofea yang tiba-tiba berlembut dengannya memang menjengkelkan. “Kau belum makan pagi lagikan, kita breakfast sekali nak?”

Ajakan Sofea itu membuatkan Maisara tertawa kecil. Pasti ini semua berkaitan dengan Fariz.

“Macam nilah Sofea.......kita sama-sama tahu yang dari dulu kita memang tak sebulu. Jadi janganlah disebabkan kau dah tahu aku ni isteri Pengarah kau nak berbaik dengan aku,” ujar Maisara dengan lambut walaupun ayatnya kedengaran agak kasar. Maisara memandang wajah Sofea yang sudah berubah apabila mendengar kata-katanya.

“Kau janganlah risau, aku bukan jenis yang suka mengadu pada suami. Cuma mulai hari ini, kita akan bersikap seperti biasa dan soal kerja, aku harap kita dapat bekerjasama dengan lebih baik!”

Sofea terkaku di situ. Dia merasakan bagai dia tidak punya kekuatan untuk membalas kata-kata Maisara. Dia ingin berlalu pergi namun langkahnya terhenti apabila Maisara bersuara semula.

“Mulai dari saat ini jangan kaitkan aku dengan Encik Zack. Aku tahu, fitnah tentang hubungan aku dengan Encik Zack bermula dari kau dan Mila. Diorang yang pergi team building hari tu yang beritahu aku bila diaorang tahu aku ni isteri Encik Fariz.”

Sofea terus melangkah pergi. Mukanya terasa panas namun dia sendiri tak pasti adakah kerana dia marah ataupun dia terasa malu untuk mengangkat mukanya pada Maisara lagi selepas ini.

Maisara kembali duduk semula di kerusinya. Dia menghembus nafas yang panjang. Dia sendiri tidak pasti perasaannya kini. Di sebelah pihaknya merasa puas kerana dapat meluahkan segala kemarahannya pada Sofea tetapi di sebelah pihak yang lain dia merasa bersalah kerana terlalu mengikut perasaan.

“Heyy!!!!” Suara riang itu meyapa telinga Maisara. lantas dia menoleh dan tersenyum manis pada tuan empunya suara.

“Macam mana?” tanya Hanum.

“Macam mana?” berkerut dahi Maisara dengan soalan Hanum.

“Tak delah.....tentu hari ni berlainan untuk kau. Yelah.....sebelum ni kau hanya Maisara, kerani di bahagian kewangan. Tapi hari ni, kau adalah Maisara isteri Pengarah Infera Emas. Tentu lain, kan?”

“Tak de apa yang lain ye Hanum. Aku masih tetap pegang jawatan yang sama dan buat kerja yang sama. Tapi, itulah......layanan orang sekeliling yang rasa agak......” Maisara mengenyitkan matanya mangharapkan Hanum mengerti sendiri maksudnya.

“Ya.....ya.....aku faham. Tadi, aku nampak Sofea berborak dengan kau. Ada apa-apa ke perempuan tu?” tanya Hanum.

“Tak de apalah. Cuma dia ajak breakfast sekali,” beritahu Maisara.

“Wow!! Tak sangka betul! Tiba-tiba je dia baik dengan kau.” Hanum menggelengkan kepala beberapa kali. “Beruntung ye jadi isteri orang berpengaruh ni! Musuh pun nak jadi kawan!”

Maisara tertawa kecil dengan omongan Hanum.

“Adat dunia macam tulah. Tapi kita kena berpijak di bumi nyata. Kena tahu menilai yang mana kaca yang mana permata.”

Hanum mengangguk menyetujui kata-kata Maisara.

“Aku ni kira permatalah, kan?” usik Hanum. Maisara mencebik.

“Ye ke??”

Of course! Aku kan sahabat kau dari dulu lagi! Sejak kau masuk ke Nusmefa Emas. Cuma aku harap, kau masih seperti dulu. Maisara yang aku kenal!”

“Kau jangan risaulah!” Maisara memegang bahu Hanum. “Walau apa pun terjadi, kaulah sahabat aku dunia akhirat.”

Terharu seketika Hanum dengan kata-kata ikhlas itu. Dia yakin Maisara tidak mudah lupa diri. Jika tidak, sudah tentu sedari dulu Maisara tidak bersahabat dengan orang biasa sepertinya.

“Thanks, Sara!”

“Eh, berani pulak kau datang sini ye! Kau tak takut ke si Mila tu nanti komplen kat Mr. Lim?”

Baru Maisara tersedar tentang hal itu. biasanya, jika Hanum mahu bertemu dengannya gadis itu akan terhendap-handap takut dilihat oleh Mila atau Sofea. Tetapi kali ini gadis itu kelihatan selamba sahaja.

Well.....nak takut apa. Aku datang berjumpa dengan isteri Pengarah Infera Emas. Mr. Lim takkan marah punya. Mila dan Sofea tu dah tak boleh nak buat apa.”

Terjungkit-jungkit kening Hanum ketika berbicara. Memang di saat ini dia merasa bangga kerana menjadi sahabat Maisara.

“Iyelah tu!!!” Maisara mencubit bahu Hanum. Terjerit Hanum dengan cubitan itu sehingga membuatkan Maisara tertawa.

“Eh, sebenarnya aku datang sini nak ajak kau keluar breakfast!” Hanum yang masih menggosok-gosok bahunya baru tersedar tujuan asal kadatangannya di situ.

“Boleh jugak! Jom!!” Dengan pastas Maisara mencapai tas tangannya. Kemudian mereka berjalan bersama sambil berbual mesra.

Maisara dan Hanum yang menyedari banyak mata yang terarah pada mereka hanya berpura-pura tidak mengerti. Mungkin untuk sehari dua lagi mereka terpaksa melalui hari seperti itu. Maklum kakitangan di situ baru dihebohkan tentang status Maisara. Mungkin bila sudah lama, semuanya akan sediakala semula.

No comments:

Post a Comment