Friday, 27 September 2013

Senyumlah Sayang 20Assalamualaikum....N3 untuk SS dah ada. Tapi, maaf ya sebab saya tak sempat baca semula pos kali ni. So, kalau ada kesilapan dan kekurangan tolong2 tegurlah ye...

-------@@-------


Melangkah masuk sahaja ke Syurga Ilham Hati, terlihatlah kelibat Zaiton yang sedang menjemur pakaian. Wajah Tania sudah bertukar ceria apabila melihat wanita itu.

            “Assalamualaikum, makcik.” Dari jauh lagi Tania sudah memberi salam.

            Zaiton yang sedang ralit mengepit baju di ampaian, menoleh tatkala kedengaran suara Tania memanggilnya. Dia tersenyum melihat wajah ceria itu yang baru tiba bersama Amani dan Izz. Dia mengerling Amani seketika. Amani hanya menjeling kepadanya.

            “Macam mana Tania? Penat?” soal Zaiton.

            “Penatlah makcik. Letih badan Tania,” rungutnya. Dia mendekati Zaiton lalu memeluk bahu Zaiton dengan tangan kanannya. Kepalanya pula dilentokkan di bahu kiri Zaiton. Dia mengerling Amani yang hanya berdiri di hadapan mereka.

            Amani memerhatikan Tania dan Zaiton silih berganti. Melihat sahaja wajah Tania yang sedang memandangnya, pantas Amani menjeling. Namun, dia masih kaku berdiri di situ. Izz yang masih berdiri di pintu masuk Syurga Ilham Hati hanya memerhatikan mereka bertiga. Namun, dia lebih tertumpu kepada Amani dan Zaiton.

            “Tania penat ye,” Zaiton bersama sikap kepura-puraannya itu menepuk tangan Tania yang melingkari bahunya. “Tania pergilah masuk dan minum. Tentu Kak Min dan Mak Eton ada buatkan kuih untuk Tania.”

             Amani yang masih tercegat di situ memerhatikan Zaiton yang sedang memegang tangan Tania. Dia menjeling geram.

            “Jomlah makcik…..” Tania menarik tangan Zaiton. Sesekali matanya mengerling Amani. Memang sengaja dia melakukan begitu.

            “Tak bolehlah Tania. Makcik banyak kerja ni,” pujuk Zaiton. Memang dia terasa malas untuk melayan kerenah Tania pagi itu.

            “Ala….makcik.” Tania menarik muncungnya panjang. Jari jemari Zaiton digenggamnya. “Jomlah teman Tania makan. Malam nanti, papa balik dari Singapore. Tania dah pesan minta papa belikan hadiah untuk makcik tahu. Lepas tu, papa nak bawa kita keluar makan malam ni.”

            Sebenarnya, Tania hanya berbohong. Dia langsung tak berkesempatan untuk berbicara dengan Tuan Helmi. Suaranya sengaja dikuatkan agar didengar Izz. Izz pasti tahu apa yang perlu dilakukan apabila mendengar pembohongannya itu.

            “Betulkah?” Mata Zaiton membulat memandang Tania. Dia sudah terbayangkan hadiah yang bakal diterimanya. Pastinya mahal dan berjenama!

            “Betul!” Pantas Tania mengangguk.

            Amani mendenaus geram. Dengusannya itu membuatkan Tania berpaling memandangnya.

            “Kak Amani janganlah risau. Papa akan bawa Kak Amani sekali. Abang Izz pun akan ikut kita.” Sengaja dia berkata begitu untuk menyakitkan lagi hati Amani. Untuk seketika Tania mengerling Izz yang masih tercegat di pintu pagar Syurga Ilham Hati. Izz hanya melemparkan senyuman buatnya. “Papa akan bawa kita ke tempat yang istimewa. Tania suka pergi sana.” Tania kembali memandang Zaiton.

            “Dengar tu Amani. Bertuahnya kita!” Zaiton sudah tersenyum gembira. Namun kemudian, senyuman mati di bibirnya. Dia memandang wajah Tania dengan sayu.

Kening Tania mula berkerut apabila menerima pandangan itu. “Kenapa ni, makcik?” soalnya.

“Mungkin, Amani tak boleh ikut kita,” kata Zaiton.

“Kenapa?” soal Tania. Sekilas dia memandang Amani dan beralih semula kepada Zaiton.

“Masa makcik datang sini, makcik lupa nak bawa baju Amani yang cantik-cantik. Makcik cuma bawa dua tiga helai baju saja untuk dia. Tania sendiri pun lihat, kan? Baju Amani asyik berulang yang itu jugak.” Dia mula menagih simpati Tania.

Amani sudah mengetatkan wajahnya. Tanpa berkata apa-apa dia berlalu dari situ. Mereka bertiga hanya memerhatikan gerak langkah Amani yang berlalu pergi.

Tania tertunduk seketika. Memang benar kata Zaiton. Amani hanya berulang baju yang sama. Tiba-tiba sahaja rasa simpati menusuk tangkai hatinya. “Tak apalah makcik. Tania banyak baju. Nanti Tania pinjamkan untuk Kak Amani ya,” pujuk Zaiton. Tak sampai hati untuknya melihat wajah sayu Zaiton.

“Betulkah Tania?” Wajah Zaiton terus bertukar ceria. Namun kemudian, wajahnya bertukar sayu semula. “Tapi, Amani mesti tak nak. Tania tahulah perangai Amani tu.”

Tania tertunduk. Dia berfikir sesuatu. “Hah! Kalau macam tu, Abang Izz sajalah pujuk Kak Amani untuk pinjam baju Tania. Boleh?” tanya Tania.

Izz mengetatkan bibirnya. Dia mendekati Tania dan Zaiton. Dia menarik nafas seketika lalu mengangguk perlahan. Satu senyuman dilemparkan buat Tania. Kemudian, dia berlalu pergi. Tadi, dia melihat Amani bergeraj ke halaman belakang. Lalu, dia juga membawa diri ke situ.

Sampai sahaja di pondok kecilnya, dia melihat Amani yang sudah bersandar di bawah pohon sambil duduk di atas tanah. Izz menarik senyumannya lalu bergerak mendekati Amani. Tanpa berkata apa-apa Izz melabuhkan punggungnya di sisi Amani. Namun, jaraknya agak jauh dari tempat Amani.

Amani yang menyedari kehadiran Izz, langsung tak menganggak wajahnya. Namun, dari ekor matanya dia bisa melihat Izz yang sedang merenung lukisan Tania. Untuk beberapa detik berlalu tak ada sesiapa di antara mereka yang bersuara.

Izz menarik nafas panjang dan menghembusnya perlahan. Dia menoleh memandang Amani.

“Kalau saya tanya apa-apa pada awak, mesti awak tak nak jawab, kan?” kata Izz. Izz menjongketkan keningnya apabila Amani tidak memberi respon terhadapnya.

“Awak tahu, setiap manusia di dunia ini ada ujian. Allah memberikan ujian kepada semua hambaNya agar kita mendekatkan diri kepadaNya. Tak ada seorang manusia di dunia ini yang terlepas dari ujian. Awak ada masalah, saya ada masalah dan semua orang ada masalah,” kata Izz.

“Saya tahu, hubungan awak dan mak awak memang tak baik. Saya tak minta awak ceritakan atau berkongsi semuanya dengan saya. Tapi, kalau awak merasa bebanan di bahu awak, carilah sesiapa yang awak percaya untuk berkongsi cerita dengan awak.”

Amani mencebikkan bibirnya. Jari telunjuk kanannya menguis-nguis tanah. Sesekali dia akan menarik rumput di situ. “Awak dah siasat tentang Faiz?” Tiba-tiba Amani mengelurkan isu itu.

Izz tersentap seketika. Dia tidak menyangka Amani akan bertanya soal itu. “Saya dah hantar orang untuk selidik tentang Faiz. Awak jangan risau,” balas Izz. Kemudian, Izz tersenyum. “Saya bercakap tentang awak, dan awak sedang fikir tentang Tania?”

“Faiz,” Amani membetulkan kenyataan Izz. Dia menoleh kepada Izz. “Saya berfikir tentang Faiz.”
Izz ketawa kecil. Bukankah itu menunjukkan yang Amani sebenarnya sedang berfikir tentang Tania? “Awak memang lain dari perempuan lain yang pernah saya kenal,” ujar Izz dengan jujur. “Susah nak meramal sikap awak.”

“Awak tak perlu lakukan itu. Tuan Helmi bayar gaji awak bukan untuk meramal dan mengenali saya,” balas Amani. Nadanya mendatar seperti manusia yang tidak punya perasaan.

Izz menjongketkan keningnya. “Saya pernah berkata yang saya mengenali awak lebih dari Tania walaupun Tania membesar di hadapan saya. Tapi, untuk waktu sekarang ni memang banyak tentang awak yang saya tak tahu berbanding Tania.” Izz menoleh lagi kepada Amani. Dia tidak pasti apakah Amani mengerti apa yang dimaksudkannya. Namun, sayangnya Amani langsung tidak bertindak balas terhadap kata-katanya itu.

“Amani,” panggil Izz dengan perlahan. “Saya tak tahu apa pandangan awak terhadap saya. Tapi, tujuan hidup saya dari kecil hingga sekarang adalah untuk melindungi keluarga Tuan Helmi. Dalam hidup Tuan Helmi, Tania adalah segala-galanya. Kerana itu saya sangat mengambil berat tentang Tania. Dia, saya dah anggap seperti adik saya sendiri. Jadi, apa yang berlaku di tasik tadi, saya harap awak tak salah faham,” kata Izz lagi. Dia yakin Amani marah kepadanya kerana sikap Tania yang memaksanya menyuapkan sandwich kepada Tania.

Amani ketawa sinis. Namun, dia tidak bersuara untuk menafikan atau mengiakan apa-apa tentang kenyataan Izz.

“Awak masih ingat tentang bulan yang dipagari bintang?” soal Izz. Kali ini dia tidak mengharapkan apa-apa balasan atau reaksi dari Amani. Namun dia yakin, Amani sentiasa mendengar setiap bicaranya.

 “Saya mempunyai seorang adik yang sama usianya dengan Tania. Dia lahir pada hari yang sama Tania dilahirkan. Waktu itu, saya berusia lapan tahun adik saya meninggal ketika dilahirkan. Saya tak sempat melihat wajahnya dan saya tak tahu di mana kuburnya kerana arwah mak dan abah saya merahsiakannya dari saya. Saya tak pasti kenapa mereka tak benarkan saya tahu dimana adik saya berada. Sehinggalah mereka pergi meninggalkan dunia ini, saya tetap tidak diberitahu tentang adik saya. Cuma, apa yang mereka selalu pesan kepada saya, jaga Tania seperti adik sendiri,” kata Izz sambil diingatannya sudah terbayangkan wajah kedua-dua orang tuanya yang telah meninggal.

“Saya masih ingat lagi kata-kata arwah mak. Anggap Tania seperti bulan dan kamu seperti bintang yang berserakan. Di mana saja ada bulan, bintang perlu ada. Kalau tidak bertaburan, bintang tetap perlu menunjukkan dirinya walau sebutir. Jangan sesekali bintang meninggalkan bulan kerana satu saat nanti, bulan memerlukan bintang.” Izz menarik nafas panjang. Saat itu itu jiwanya terasa sedih.

Amani terdiam. Izz menuturkan kata-katanya dengan penuh perasaan sehingga kata-kata itu menyentuh kalbunya. Izz bukan hanya mempunyai amanah untuk menjaga Tania dari Tuan Helmi, namun amanah itu telah diberikan juga oleh kedua orang tuanya. Saat itu, Amani mula terbayangkan Hafiz, adik sepupunya. Bagaimana keadaan Hafiz sekarang.

“Jauh atau dekat, bintang pasti ada untuk bulan,” tiba-tiba Amani bersuara sehingga menyebabkan Izz menoleh kepadanya.

“Tentu sekarang awak faham bentuk hubungan saya dengan Tania. Tapi, antara saya dan Tania terbatas. Semakin Tania membesar dan dewasa, semakin terbatas perhatian saya kepada dia,” jelas Izz. “Mungkin, satu saat nanti saya perlukan awak untuk perhatikan Tania.”

Amani menoleh kepada Izz. “Tania bukan sesiapa dengan saya,” ujarnya. “Jangan sangkutkan saya dengan Tania. Sampai masanya, saya akan pergi dari sini.”

Izz terdiam seketika. “Adakalanya manusia tidak akan faham jika dinyatakan berkali-kali. Namun, ada juga manusia yang faham walaupun tanpa bicara,” balas Izz. Dia tahu, sebenarnya Amani mengambil berat tentang Tania. Mungkin tak banyak, tapi sedikit sebanyak gadis itu mengambil berat juga perihal Tania.

“Pagi tadi, pihak sekolah hubungi saya. Esok, saya akan ke sekolah bersama Tuan Helmi,” beritahu Izz.

“Kenapa?” soal Amani.

Izz mengjongketkan bahunya. “Saya harap hukuman kamu berdua dipendekkan. Dua minggu….sangat lama. Banyak pelajaran yang perlu dikejar,” katanya.

Amani memejamkan matanya. Dia juga mengharapkan perkara yang sama.

“Amani,” panggil Izz lagi. “Malam ni, saya akan minta kebenaran Tuan Helmi untuk kita semua keluar makan malam di tempat kegemaran Tania,” kata Izz. Izz membisu seketika untuk melihat apakah Amani bisa mengerti maksud di sebalik kata-katanya.

Amani ketawa sinis setelah agak lama mendiamkan diri. Memang dia terasa aneh dengan kata-kata Izz. “Tania berbohong?” soalnya.

Izz hanya menjongketkan keningnya. “Banyak perkara tentang Tania yang tak boleh saya urus. Tapi, awak jangan salah sangka kepada Tania. Tania punya hati yang baik. Tapi, dia sangat keanak-anakkan. Saya tak tahu apa tujuan dia berbohong begini,” ujarnya.

“Tania mahukan perhatian dari awak dan mak saya,” balas Amani. “Kalau betullah awak bintang untuk Tania. Perkara pertama yang patut awak jauhkan dari Tania selain Faiz adalah mak saya.”

Izz terus terkejut dengan kata-kata Amani. “Saya tak fahamlah kenapa awak terus memburukkan mak awak? Saya tahu awak ada masalah dengan mak awak. Tapi, cubalah untuk berbuat baik dengan dia!”

Amani ketawa sinis melihat reaksi Izz. “Memang betul, adakalanya manusia tidak perlu terlalu bercakap dengan banyak untuk menerangkan sesuatu,” sindir Amani.

“Baiklah, saya tak nak bercakap soal ni lagi.” Izz menarik nafas yang panjang.

Amani bangun dari duduknya. Izz turut bangun dan berdiri sambil memandang Amani. Amani membalas pandangan matanya.

"Sapalah angin yang menderu, minta ia melayangkan perasaanmu. Sapalah kunang-kunang yang berterbangan hinggap di bahu mu, minta ia terbangkan kesakitanmu. Sapalah awan yang berarak lalu, minta ia bawa pergi airmatamu.” Amani membacakan bait-bait putis yang ditulis Izz untuknya. “Sekuat mana pun angin, dia tidak akan membawa pergi perasaan di hati. Setinggi mana pun kunang-kunang itu terbang, dia tak bisa membawa kesakitan itu. Biarpun bergumpulan awan gemawan berlalu, hati itu tetap tertinggal. Lalu, untuk siapa awak berikan puisi itu?” tanya Amani.

“Uh?” Kening Izz berkerut. “Saya tak faham.”

Amani ketawa sinis lagi. “Adakalanya, manusia terlalu banyak berbicara tapi tetap tidak difahami,” sindir Amani.

Kali ini Izz mengerti apa yang cuba disampaikan Amani. “Untuk seseorang yang tidak banyak bercakap, memang agak sukar untuk memahami apabila kata-kata menjadi luahannya. Kemaafan…. Itulah dendam yang paling indah,” balas Izz.

Amani menarik nafas panjang. Dia tidak menyangka Izz akan mengerti apa yang dikatakannya. Dia berpusing dan bergerak pergi.

“Amani!” panggil Izz lagi apabila Amani mahu membelok ke halaman hadapan. Langkah Amani terhenti. Izz bergerak menghampiri Amani yang sedang membelakangkannya. “Seandainya, saya hilang dalam hidup awak. Apakah saya tetap akan berada di hati awak?” Izz menuturkan kata-kata itu dengan perlahan dan seakan berbisik si telinga Amani.

Amani pantas memusingkan tubuhnya. Nyata, tubuh Izz berada begitu dekat dengannya. Dia memandang jauh ke dalam mata Izz.

“Saya tak bermaksud apa-apa dengan kata-kata saya. Tapi, dari hari pertama saya mengenali awak…” Izz manarik nafas panjang. Berat hatinya untuk meluahkan apa yang telah terpendam.

“Abang Izz!” tiba-tiba sahaja Tania muncul di situ. Mencerlung wajahnya memandang Izz. Sikit lagi, Izz akan mengeluarkan kata-kata yang tidak bisa diterimanya. Dia tidak rela melepaskan Izz walau apa pun yang berlaku.

“Tania!” Izz agak terkejut melihat Tania yang tiba-tiba hadir di situ.

Dengan perasaan yang marah, Tania menolak tubuh Amani agar menjauhi Izz. Dia merampas lukisannya dan lukisan Amani yang berada di genggaman Izz. Terus dia mengoyakkan lukisan Amani bersama lukisannya sendiri. Dia sedikit pun tidak kisah tentang lukisannya. Namun, dia tahu perkara itu akan menyakitkan hati Amani.

Amani tergamam. Dia hanya mampu melihat cebisan-cebisan lukisannya yang bertaburan di tanah. Dia memandang Tania semula.

“Kau ingat kau siapa?” Dia menolak-nolak tubuh Tania. Tania terkebelakang dengan tolakan yang kuat dari Amani.

“Amani!” jerita Izz lalu mencapai tangan Amani untuk menghalang Amani.

Amani terhenti apabila mendengar jeritan Izz. Dia menoleh semula kepada Tania yang terus memandangnya. “Kau bukan sekadar bulan. Tetapi bulan sabit yang hanya menampakkan separuh sahaja wajahnya!” Amani terus berlalu dari situ.


Izz tertunduk di situ sambil menggelengkan kepalanya.


-------------@@------------

Terima kasih kerana sudi membaca kisah ini...
Sampai saat ini saya masih model yang sesuai sebagai watak Tania....
Tapi, belum jumpa...
 :)

2 comments:

  1. it's this story is just like step sister cinderella korean drama series????

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalnya begitulah.....tapi rasanya akak dah ubah 100%....masih sama ke dik?? Pls be honest kalau masih sama.....part mana yang sama ya dik?? pls let me know....

      Delete