Thursday, 11 March 2010

Saat Hati Merelakan 39

SAMPAI sahaja di sana dia membaca papan kenyataan kecil yang terletak di balik dinding. Dia mencari-cari nama Farahymma untuk mengetahui gadis itu bertugas di bahagian mana. Sebaik sahaja mendapati Farahymma bertugas di bahagian perpustakaan, pantas sahaja kakinya dihayun menuju ke situ.


Dia memerhati sekeliling mencari kelibat Farahymma. Tiada. Matanya terpaku kepada Salmi. Lantas dia mendekati gadis itu. Salmi yang melihat kehadiran Wes juga berjalan menghampiri lelaki itu.

“Saya nak jumpa dengan Farahymma.”

“Maaf Encik Wes. Farahymma sebenarnya dah tak berkerja di sini.”

“What?!” Wes benar-benar terkejut. “Tapi semalam dia masih berkerja di sini, kan?”

“Ya.” Salmi mengetap bibir. Di dalam hatinya tertanya-tanya apa yang berlaku sebenarnya. Semuanya kelihatan tidak kena selepas Farahymma berjumpa dengan Cik Qismyna.

“Pagi tadi Farahymma datang sini. Dia beri notis dua puluh empat jam.”

Kali ini Wes benar-benar terkejut. Tiba-tiba sahaja perasaan marah timbul dalam dirinya. Tanpa berterima kasih dan berkata apa-apa pada Salmi, dia terus menuju ke pejabat Qismyna.

Salmi yang dapat mengagak lelaki itu ingin masuk ke pejabat Qismyna, pantas menahannya.

“Cik cari siapa?” tanya Salmi yang tertanya-tanya kenapa lelaki itu menuju ke pejabat Qismyna.

“Saya nak jumpa Qismyna,” beritahu Wes dengan kasar.

“Cik Qis tak de. Dia belum masuk kerja lagi,” bohong Salmi kerana dia dapat menghidu sesuatu yang buruk akan berlaku jika dia membenarkan lelaki itu berjumpa dengan majikannya.

“Awak jangan nak bohong saya! Qismyna tu, very puantual. Takkan dah tengahari pun belum masuk kerja.”

“Salmi.” Tiba-tiba kedengaran satu suara menegur. Qismyna berdiri di situ sambil memerhatikan Wes.

“Kenapa?”

“Lelaki ni.” Salmi menunujuk ke arah Wes. “Tiba-tiba sahaja nak masuk dalam pejabat Cik Qis,” Salmi membuang sebentar pandangannya pada Wes.

“Tak pe. Dia suami saya.” Salmi terlopong seakan tidak percaya. Qismyna ingin melangkah pergi.

“Cik Qis!” panggil Salmi. Qismyna berpaling. Salmi menyerahkan sepucuk surat kepada Qismyna.

“Apa ni?” Qismyna membelek-belek surat itu tanpa membukanya.

“Notis dua puluh empat jam Farahymma.” Qismyna memandang Wes. Wes menjungkitkan keningnya. “Saya masuk dulu.”

Wes dan Qismyna melangkah masuk ke pejabat. Surat Farahymma itu di letakkan di atas meja lalu Qismyna melabuhkan punggungnya di kerusi. Wes juga begitu.

“Well......sejak bila awak dah bersedia beritahu orang saya ni suami awak?” sinis sekali soalan itu di telinga Qismyna. Dia hanya mendiamkan diri. Tidak mahu mencari gaduh dengan lelaki itu.

“Puas hati awak sekarang?” soal Wes menyindir lagi. Qismyna menghembus nafasnya.

“Awak salahkan saya?” Perasaan Qismyna bercampur baur. Kecewa dan sedih. Dia sendiri tidak pasti mengapa perasaannya begitu. Sepatutnya dia gembira dengan apa yang berlaku.

“Memang! Semuanya sebab awak. Sebab awak beritahu dia saya suami awak.” Wes mendengus geram. “Awak dah sakitkan hati dia!”

“Kenapa dia perlu sakit hati?!” Qismyna merenung Wes. Dia menghampiri Wes sambil memeluk tubuhnya. “Apa hubungan awak dengan dia?”

Wes berdiri berhadapan dengan Qismyna sebelum berjalan mendekati cermin kaca. Soalan Qismyna itu membuka matanya. Kenapa Farahymma perlu membawa diri bila mengetahui dia telah berkahwin? Adakah gadis itu masih menyimpan perasaan padanya?

Dia mengeluh sebentar. Dia terfikir sendiri. Mengapa dia perlu memarahi Qismyna atas sebab yang kecil begitu? Dan soalan Qismyna menyesak fikirannya.

“Kenapa awak diam?” Qismyna bertanya lagi. “Awak ada hubungan dengan tunang orang?”

“Mana ada.” Wes bersuara perlahan.

“Awak tak payah nak selindung. Saya tak kisah pun kalau awak ada hubungan dengan dia.” Ikhlaskah dia berkata begitu?

“Qis......” panggil Wes perlahan lalu memegang kedua-dua bahu Qismyna. Mata mereka bertentang. “Percayalah......saya tak de apa-apa hubungan dengan dia.”

Wes cuba menyakinkan Qismyna. Dia sendiri tak tahu kenapa dia harus menyakinkan Qismyna tentang itu. Yang pasti, dia tak mahu Qismyna salah sangka tentang hubungannya dengan Farahymma.

Qismyna menepis tangan lelaki itu dan menjauhinya. Dia memejam matanya sebentar lalu menghembus nafas.

“Dia dah bertunang. Kami cuma berkawan.”

“Sudahlah Wes. Tak payahlah awak jelaskan semuanya pada saya. Saya tak nak tahu.” Qismyna membuka pintu meminta Wes keluar dari pejabatnya.

“Awak bukan sesiapa dalam hidup saya.” Sekali lagi Qismyna mengeluarkan kata-kata yang pernah diucapnya dahulu. Tetapi kali ini ada keperitan dari nada suaranya tidak seperti dahulu di mana dia benar-benar maksudkannya.

Wes menyeluk saku seluarnya sambil berjalan ke pintu. Dia berhenti sebentar melihat Qismyna yang memeluk tubuh di situ tanpa melihatnya. Walaupun Qismyna pernah berkata begitu sebelum ini tetapi hari itu ayat yang sama diucapkan Qismyna terasa menghiris tangkai hatinya.

Sebaik sahaja Wes keluar, Qismyna menutup pintu dengan rapat. Dia menyandarkan tubuhnya di situ. Airmatanya berlinangan ke pipi. Untuk apa tangisan itu, dia sendiri pun tak pasti.

No comments:

Post a Comment